måndag 10 december 2012

Religion: Abrahamitiska religionerna, So


Alla 3 religionerna Kristendomen, Islam, Judendomen har en och samma skapare som heter Abraham. Abraham skapade religionerna i Israel i staden Jerusalem. 

Det finns olika inriktningar för de kristna som Protestanter, katoliker och ortodoxer. De kristna bor nästan överallt i världen som i Europa och Sydamerika. De kristna har bara en gud som tilltalas vid namnet gud, en skrift som heter Bibeln, ett ställe att be på som kallas kyrkan, kyrkan ligger oftast på en kyrkogård och är ganska hög i tak, kyrkorna har oftast ett torn och på tornet brukar det hänga ett kors. Inne i kyrkan är det många bänkar, och ett dopfunt som man kan döpas i, det finns även ett altare.  De kristnas grundare heter Jesus. Och när de kristna ber så kollar de uppåt och håller händerna som Lucia, oftast så sitter de på knä vid sängen och ber, visa ber varje gång de ska äta och tackar för maten.  På söndagar brukar de kristna gå till kyrkan och be. De kristna fastar även, för att den dagen mest kunna koncentrera sig på gud, och för att rena kroppen. De fastar oftast innan påsk och nu vid adventstiden, oftast måndagar och fredagar. Kristendomen har olika heliga platser och heliga länder och städer att resa till som Betlehem. 

De som är muslimer har olika inriktningar Sunni och shina. Islamen finns mest i södra Asien, mellan östern och nord Afrika. Islams enda gud heter Allah. Deras skrift är koranen som bara är skrivet på arabiska. Stället muslimerna ber på kallas Moské, ytan på moskén kan vara hur som helst tex fyrkantigt eller platt eller hur som. Och inne i Moskén är det ganska tomt, fast hela golvet täcks av mattor. Moskén har torn de med fast på helt annat sätt än vad de kristna har. Grundaren heter Muhammed. Muslimerna ber på fredagar vid middag (viktigast) men de måste be 5 gånger om dagen också, en gång vid sol upp gången, en gång vid sol ner gången, och 3 gånger där i mellan. De ber oftast på en speciell be-matta och står riktade mot Mekka, för där ligger ”guds” hus Kaba. Muslimerna måste även tvätta sig innan de ber för de ska vara rena innan de talar med Allah. Muslimerna fastar de med.

Judendomen har olika inriktningar de med ortodoxa och moderna. De ortodoxa brukar klä sig i hög hatt och olika slags dresser och har oftast långa flätor. Judendomen finns nästan bara i Jerusalem. Judarnas gud heter Jahve/Jehova, deras skrift heter Tanak som är invirad i rullar, grundaren heter Mose, och byggnaden de ber i heter Synagoga och är alltid riktad mot Jerusalem och ser lite ut som ett slags tempel och inuti Synagogan är det ett slags tale ställe mitt i och bänkar.
Judarnas viktigaste dag att be på är lördagen. Judarna ber oftast vid matbordet och tillsammans, de har skrivet även vad de måste säga när de ber, för de får inte komma på det själv som de kristna.  
De fastar de med.

Ett problem för judarna är att de har blivit förföljda i många år speciellt av tyskarna och ryssarna. Den största hataren,  judarna hade var Adolf Hitler. De som hatade judarna kallades för Antisemitism. De flesta hatade de för att de tog deras jobb och saker.
Judarna får inte ta p-piller eller använda kondom så det blir ganska många barn i varje familj. 
De flesta är rädda för muslimerna för de tror att de ska ta över, eftersom att de kristna är 2 miljoner och muslimen har ökat så de är 1,3 miljoner.
Det är ett ganska stort problem att alla 3 religionerna gjordes i Jerusalem för då krigas det mycket om vilken religion som hör hemma där bäst. Och de andra religionerna vill inte dela med sig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar