tisdag 27 augusti 2013

Sammanfattning, Svenska

Bokens titel: Simon och Sophie Författare: Emma Granholm
Huvudpersonerna i boken heter Simon och Sophie och de går båda i samma klass i årskurs 8. Sophie är i det populära gänget som festar dricker och mobbar. Sophie är blond hårig, hennes föräldrar är även skilda då hennes mamma träffat en annan kille som är 28 medan hennes mamma själv är 47. Hennes pappa bor för sig själv i ett stort hus. Simon bor granne med Sophies pappa men hans föräldrar är inte skilda där emot. Simon är ganska smal och brun hårig. Han har bara en kompis i skolan och han heter Micke.
Sophie har valt Simon som sitt mobb offer, men en dag flyttar Sophie hem till sin pappa för att hennes mammas kille kysst henne. Hennes pappa bor bredvid Simon och en dag när både Sophie och Simon var försenade till skolan hade Simon skjutsat henne för att Sophie bara hade hoppat på. Sedan en dag på påsklovet kom inte Sophie på något som helst att göra så hon gick hem till Simon då de setts hela påsklovet och blivit jätte bra kompisar och även till slut kyss varandra, men sedan började skolan igen.......
Boken handlar ju om personer i min ålder så mycket av det som händer i boken stämmer in på relationer som folk omkring en haft. Beteendet stämmer också in på en del av mina kompisar och även mig ibland. Att man tar saker för seriöst, missuppfattar saker och gör det till en stor grej. Även har jag läst om detta innan för att jag gillar verklighets baserade historier mer än fantasy.
Boken är både kärleksberättelse och ungdomsbok.
Boken är jagperspektiv
Det var nog inga tillbaka blickar i boken. Hon avslöjade mer ” så borde han aldrig ha gjort”.
- Nämen oj, oj, oj stod du där? Sophie var än en gång på Simon med hennes gäng. Då Sophie slåt upp dörren på Simons armbåge mitt på den elektriska knölen. - Vilken sekund som helst kommer han börja böla. Det gjorde såklart ont så hans ögon blev blanka. Alla skrattar åt Simon nu, utom Sophie som väntar på att han ska börja gråta. Men efter en stund tröttnar hon och går vidare med sitt gäng efter sig.
Nu går Sophie och Simon glada hand i hand hem till Simon. I Sophies ryggsäck ligger hennes religionsprovet som Simon hjälpt henne med, hon fick MVG. Hennes föräldrar kommer smälla av, av lycka. Sophie ger Simon en kyss. Snart är de hemma.
Jag tror att Simon och Sophie kommer gå glada i skolan hand i hand ett tag och vara ett lyckligt par. Även tror jag att Mogge och Jonas kommer släppa sina känslor för Sophie och bli riktigt bra vänner med Simon säkert nu när de börjat prata spel. Mathilda som varit för säg själv som det också skrivs lite om i boken kommer fortsätta vara med Camilla och de kommer säkert bli bästa vänner.
Jag tyckte boken var bra, inte en av de bästa jag läst kanske men riktigt bra. Den var bra skriven och man fattade och hängde med hela tiden. Även påminde den om en själv och ens kompisar så det var kul att läsa hur andra kan se det.
Denna bok är nog lämplig för 12 och upp mot 16 kanske. För att ungdomar under 12 hade nog inte fattat och det var mycket om fest och sådant så det hade kanske inte passat beror till person för person såklart. Och om man är över 16 så beter man sig nog inte på samma sätt eftersom att man mognat mer.

1 kommentar:

  1. Trevlig, tydlig och välstrukturerad bokrecension. Tänk på att skriva ihop sammansatta ord.

    SvaraRadera