måndag 2 september 2013

Indusrialiseringen, so


Repetition & reflektion 1700-talet – Industrialiseringen
 1. Vad innebar skiftet i Storbritannien? Svar: Att istället för att dela på en åker fick bönder en större åker att odla på, fast då blev många arbetslösa i o för sig.
 2. Vad tror du bönderna tyckte när de fick reda på att skiftet skulle genomföras? Svar: De som inte fick någon åker hade ju inte mycket att försörja sig på men industrin började ju så de fick jobb då. De som fick en åker blev antagligen jätte glada.
 3. Vad menas med att jorden ligger i träda? Svar: Att åkrarna behöver vila för att jorden inte går att odla i.
 4. Förklara hur det kunde komma sig att det brittiska jordbruket på 1700-talet började producera mycket mer livsmedel än tidigare.  Svar: För att de kom fram till att klövern gav näring till skörden. Och man odlade potatisen när jorden inte var så bördig.
 5. Varifrån kom kapitalet när industriella revolutionen startade i Storbritannien? Svar: Det kom från storbönderna.
 6. Vilka viktiga råvaror fanns i Storbritannien? Vilken var den viktigaste anser du? Vilka är de viktigaste råvarorna för industrin idag, tror du? Svar: Järnmalm, bomull, siden och ull som de fick av deras egna får. Idag är skogen viktig och lika så järnmalmen fortfarande.
 7. Varför fanns det gott om arbetskraft vid tiden för industriella revolutionen i Storbritannien? Svar: För att de delade upp markerna och de som inte fick mark eller inte behövde jobba längre på någon mark sökte jobb, så då blev det mycket människor.
 8. Ge exempel på olika uppfinningar som hade betydelse för den industriella revolutionen. Beskriv varför de var viktiga. Svar: Vävmaskinerna och ångmaskinerna. Det gick snabbare att arbeta med dessa redskap.
 9. Ångmaskinen var viktig för utvecklingen under 1700-talet på vilket sätt? Vilken uppfinning tycker du har varit lika viktig för utvecklingen i vår egen tid? Svar: Ångmaskinen gjorde så att den höll igång andra maskiner. Elen har varit riktigt viktig för våran tid utan den hade ingenting kunnat gå igång, det hade ju inte varit det lättaste med en ångmaskin i sitt hus.
10.Varför var smittkoppsvaccinering ett stort framsteg? Svar: Vaccineringen var väldigt bra eftersom att den slutade spridas och den spridas ju väldigt lätt eftersom det var genom luften. Och det var ca 400 000 som drabbades i bara Europa varje år. Och man dog riktigt lidandes också, och om man inte dog kunde man få massa ärr överallt eller bli blind eller döv.
11.Vad menas med urbanisering? Pågår urbaniseringen fortfarande? Svar: Urbanisering menas med att man flyttas till stor städer från landet. Ja, det pågår fortfarande eftersom att folk oftast jobb i stor städerna och då är det ganska svårt att bo ute på landet.
12.Vilken roll spelade Norrköping och Sundsvall när Sverige industrialiserades? Svar: Alla textilindustrier startade i Norrköping och sågverksindustrinstartade i Sundsvall och det var sågverk och textilindustrier som kom igång först.
13.Ge exempel på varor från den tidiga svenska verkstadsindustrin? Svar: Stål, trä/skogsindustrin till att bygga hus, papper osv och textil
14.Industriarbetarnas arbetsmiljö kunde vara farlig för hälsan. Ge exempel. Svar: Maskiner utan skyddsanordningar, långa arbetsdagar på upp till 12–14 timmar och arbetslokaler utan ventilation var dåligt för hälsan för att man kunde få tuberkulos eller andra lungsjukdomar. Även använde man sig ju inte av hjälm eller öronskydd.
15.Beskriv hur en typisk industriarbetarbostad i Sverige kunde se ut vid sekelskiftet år 1900. Vad skulle du ha svårast att vänja dig vid i en sådan bostad? Svar: Det typiska var att man var ungefär 5-7 personer eller fler och delade på ett stort rum, där man kunde laga mat och skulle sova och sedan fanns det ett utedass. Det jag hade haft svårt att vänja mig vid hade varit att behöva gå ut i kylan mitt på natten kanske för att jag hade behövt gå på toa. Sedan hade jag tyckt att det varit jobbigt att alla var i en och samma rum man hade inte direkt haft något privat liv eller kunnat haft lugn och ro.
16.Vad var bra respektive dåligt med den industriella revolutionen? Svar: Det bra var att man kunde köpa saker man behövde och folk fick lättare jobb. Det dåliga var att det blev fler sjukdomar eftersom alla jobba så intimt på varandra.

1 kommentar:

 1. Halloj Bella! :)

  Jag tyckte du hade väl utvecklade svar och det var bra. Det hade varit lätt för en person, som inte vet något alls om detta, att förstå vad du pratar om.

  Men jag förstår inte riktigt svar 2? Dom gav väll inte ut åkrar till någon i byn bara, eller? Det var bondarna som redan hade åkrar som sparkade sina anställda för dom skaffade maskiner istället.

  Annas var texten bra skriven :) ///// Anima ♥

  SvaraRadera