fredag 20 september 2013

FranskaRevolutionen, SO

Vi märkte att ljudet flyttat på sig men vet inte hur vi ska fixa det så vi har det såhär så länge.

Vad som sades i keynoten:

ORSAKER

Efter kriget mot Storbritannien och hovlivet i Versailles så förlorade Frankrike väldigt mycket pengar vilket ledde till att borgarna och bönderna fick betala högre skatter än vad de hade. Adeln och prästerna hade både mycket pengar och makt men betalade ingen skatt. Versailles låg nära Paris där det ordnades baler, konserter och skådespel. Hovlivet i Versailles kostade väldigt mycket pengar. Men det var inte bara det som orsakade revolutionen. Folket var också missnöjda med kungen Ludvig XVI. Eftersom statskassan inte hade mycket pengar så ville kungen höja skatterna. Statskassan hade inte mycket pengar för att man lagt alla pengarna på kriget mot Storbritannien och hovlivet i Versailles. Ludvig XVI var en väldigt svag och inte lika mäktig kung därför var han lätt att motarbeta. Monarki ledde sedan till Republik. Sedan var en av orsakerna också att maten inte räckte. Folket  behövde arbeta för att få in pengar för att köpa maten. Och på 1700-talet var det väldigt kallt i nästan hela Europa vilket gjorde att det blev missväxter och folket svälte. Det gick inte att odla på åkrarna därför fanns det inte så mycket mat och bröd. Och ifall man skulle handla bröd så fick man buda höga pris. Man blev även påverkad av nya idéer genom att läsa Voltaire och Rousseaus böcker om hur illa vanligt folk blev behandlade av kungen och adelsmän. Folket insåg då att de bodde i ett orättvist samhälle. 


FÖRLOPP
Folket i Paris kände sig hotad av kungens order att samla militären och visade sitt missnöje genom att demonstrera.  Men kungens soldater var på väg att slå ner protestanterna och folket beväpnar sig. År 1789 den 14 juli stormas fästningen Bastiljen för att de behövde krut och kulor till sina vapen. Några officerare slåss ihjäl eller hängs. Huvudet på befälhavaren blev avskuret och sedan bar folket hans huvud spetsat på en högaffel triumf genom staden, vilket vill säga att de går genom staden med seger. Fransmännen är idag även stolta på stormningen av Bastiljen trots våld och dödande. Därför är den 14 Juli Frankrikes nationaldag. 

Maximilien de Robiespierre var en advokat och blev en ledare för den franska regeringen. Han skickade soldater mot bönderna som ville ha tillbaka kungadömet och det gamla samhället. Robiespierre avrättade alla som var emot den nya revolutionen. Ca 40 000 människor blev avrättade. Ingen kunde känna sig säker och därför kallades den här tiden skräckväldet. Folk ville sätta stop på Robiespierres avrättande, vilket då var skräckväldet. Robiespierre försökte skjuta sig själv men träffade käken och dog inte. En tid senare så hängde folket honom. 


Kungen Ludvig (Louis som det hette på franska) den XVI hade stora rikedomar och han levde med sin familj utanför Paris. Folk och han själv såg honom som ”Guds nåde” alltså att Ludvig hade utsetts som kung av gud. Slottet han bodde i hete Warsai som är världens största slott genom tiderna. Han var gift med Marie Antoinette men hon var otrogen mot kungen med en svensk adelsman.

Ludvig XVI försökte rymma från sitt slott med sin familj men stoppades i den lilla staden Varennes och fördes tillbaka till sitt slott där han var instängd med sin familj som blev bevakade både dag som natt. Efter ett tag fördes han till giljotinen där hans sista ord var: ” Mitt folk, jag dör oskyldigt..” mer hann han inte säga när trummorna började spela och hans huvud högs av. Förut använde man yxa, men det slutade med att om man träffat fel så personen fick lida, så man gjorde en giljotin så det gick snabbare. Folket var först tysta när de visade upp huvudet sedan skrek de: ”Länge leve republiken”. När kungen avrättades bar soldaterna kläder i färgen blått och många av de bar någon form av märke i färgerna blått vit och rött. Blått vit och rött var revolutionens färger och de färger finns fortfarande idag på Frankrikes flagga den så kallade trikoloren, flaggans budskap var frihet.


FÖLJDER
Franska revolutionen är en av de viktigaste händelserna i historien som haft betydelse över hela världen. 

Napoleon Bonaparte tog makten när revolutionen tog slut, och år 1804 utnämnde han sig själv till kejsare. 

Konsekvenserna efter revolutionen blev som så att det inte fanns något mer slaveri i landet, det blev lag på mänskliga rättigheter,  lagen var lika för alla, tortyren i fängelserna togs bort och man fick jobba med vilket yrke som helst som man ville jobba med. Man fick tro på vilken religion som helst.
Staten tog över kyrkan och allt som sades och gjordes där.
Man fick lov att skilja sig.
Tullarna i landet togs bort så man kunde åka utanför landet.
Nu fick även alla besöka biblioteken och konstmuseerna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar