fredag 6 december 2013

Diskriminering, So

Sexualitet i andra former än en man och kvinna är något som många undgår att prata om. Men vilket egentligen är väldigt viktigt och det behövs faktiskt talas om. För det är en väldigt hemsk diskriminering som berör din kropp på ett sätt du inte gillar och påverkar dig sedan psykiskt. Diskrimineringen är även hemsk för alla som går emot normerna och då påverkas vi alla när folk tar illa vid sig. Sexuell diskriminering är inget ovanligt det pågår varje dag och varje minut överallt i hela världen. I lagen står det även att det är olagligt att våldta, göra övergrepp eller göra något som någon annan inte går med på. Och så står det att oavsett läggning ska man få arbete, komma in på restauranger och få allmänt röra sig fritt. Men ändå förekommer detta.

Varför blir ingen rädd över att skada en annan människa psykiskt och fysiskt?  Vad är felet med att gilla personer med samma kön? Att någon gillar en av motsatt kön påverkar dig inte, så varför skulle det påverka någon om någon gillar en med samma kön? 
Varför är det fel att vara speciell och unik? Jo, för vårt samhälle är uppbyggt av normer som går i arv från gamla tider. Och det är svårt att ändra. I vissa länder kan man till och med få dödsstraff om man är kär utanför normerna. Att vara kär är väl en bra känsla, eller hur? Varför döda folk som inte gjort något ont? Personen som dödats kanske har gjort något stort och som alla andra hade denna person kunnat förändra världen på ett bra sätt. De dödar personer som är kära, men de dödar inte personer som har mördat en massa. 

I Sverige använder folk ofta ordet ”bög” som härskarteknik. Vilket man inte riktigt förstår är varför de använder ord som egentligen ska förklara någons sexuella läggning. Dock är ”bög” ett sårande ord i sammanhängande meningar nu för tiden och sårar personer. Ordet riktas faktiskt mot personer runt omkring som kan känna sig träffade.
En annan grej som kan kännas diskriminerande för en transexuell tjej eller kille ( = som känner sig psykiskt som det motsatta könet) är att de kan känna sig obekväma och känner sig inte hemma med att vara i toaletter som ens fysiska kön är, och detta känner nog personer som är transsexuella som hemskt på idrotten/träningar och på andra offentliga platser.
Sexuella trakasserier är väldigt vanlig i vardagen. Du vet själv att det är en trakasseri om du känner dig obekväm och kan där med anmäla detta till Diskrimineringsombudsmannen. Den person som utsatt dig för trakasserier har inte något att säga till om, för det är du själv som vet att du kände dig otrygg eller kände obehag. En sexuell trakasseri kan vara att någon tafsar eller tar på dig på ett sätt som man inte tycker om, eller att någon tittar på en på ett sätt som man upplever sexuellt. Det kan även vara att någon pratar eller skämtar eller även skickar meddelande på chatt, sms eller mejl om sex på ett sätt man inte gillar. Att ta bilder på någon som sedan sprids runt utan att man gått med på det kan också vara en sexuell trakasseri. Även att sprida sexuella rykten är trakasserande. 
Lagar om sexuella trakasserier gäller mest i skolan, högskolan och arbetsplatser. Om det sker på andra platser kallas det enligt lagen sexuellt ofredande eller sexuella övergrepp, det beror på vad det är för handling. Även det som definieras som sexuella trakasserier, och som sker i skolan eller på jobbet, kan ibland vara lagbrott, som kan polisanmälas. 


För att undgå att transsexuella ska känna sig obekväma med att gå till samma tolaett som deras fysiska kön är borde toaletter på alla platser inte vara indelade tjej och killvis. Det kanske inte är lät att ha det så över allt men i alla fall ha en toalett eller något där vem som helst kan gå in. Sexuella trakasserier kan man inte göra mycket åt mer än att säga till och stå upp för sig själv och andra. Men skolan skulle kunna ta upp sådana här saker klassvis och berätta om konsekvenserna och sedan berätta att det finns folk att prata med.


Genom att följa detta enkla ordspråk finns det säkert hopp för ett enklare liv för alla: Behandla andra som du själv vill bli behandlad.


1 kommentar:

 1. Hej Bella! :)
  okej, two stars:
  Din text är bra skriven och du fångar upp läsaren tidigt, så att de vill fortsätta läsa.
  Du tar upp många bra saker som förekommer i vardagen och ger bra exempel på hur man skulle kunna underlätta.
  A wish:
  Det enda jag kan komma på är att du kan läsa igenom första meningen och göra den ännu tydligare. Nu är den ganska svår att förstå.

  Annars är det jättebra skrivet Bella!!
  / Madde

  SvaraRadera