tisdag 12 november 2013

Hjärtinfarkt, no

Hjärtinfarkt
Hjärtinfarkt är en allvarlig sjukdom som sker i hjärtat. Hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp som har bildats genom blodfett och när detta bildats täpper det till hjärtats kranskärl så att blodet inte kan ta sig fram. Detta ger syrebrist i den del av hjärtat som skulle ha tagit emot blodet från detta kärl. Hjärtinfarkt är en livshotande sjukdom och de behöver omedelbart vård.
Ett vanligt symtom vid hjärtinfarkt är stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna. Ett annat symtom är obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna. Men man måste inte ha någon bröstsmärta ibland för att ha hjärtinfarkt. Man kan må illa, ha svårt och andas, rädsla och ångest, vara kall svettig. 
För att behandla hjärtinfarkt måste man öppna kranskärlet som har täppts igen så att blodet kan passera. Detta kan man genomföra med blodproppslösande medicin, eller med en så kallad ballongvidgning av kärlen. Det är vanligt att man får fler läkemedel också. Efter själva hjärtinfarkten behandlas man på sjukhus i tre till fem dygn och där efter sjukskriver man sig en tid. Man får då rehabilitering av specialutbildad vårdpersonal.

För att förebygga hjärtinfarkten bör man sluta med tobaksbruk, framför allt rökning. Om man börjar känna sig stressad och får högt blodtryck så bör man sätta sig ner och ta det lugnt. Man bör även ha hälsosamma kostvanor och röra på sig mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar