måndag 4 november 2013

ANorexi och bulimi, No

Anorexi och bulimi
Anorexi är en slags ätstörning som innebär att man bantar kraftigt och svälter sig själv vilket inte alls är bra för kroppen . Denna ätstörning drabbar cirka 1 procent av alla tjejer i åren 14-20 och till vis del killar. Anorexi startar oftast pågrund av att man ser sig själv som tjock och har även ganska låg självkänsla. Men ätstörningen kan man också börjas med att man har det tufft eller haft det tufft i livet. Hela tiden är man rädd för att gå upp i vikt och tänker hela tiden på att inte äta. 
Symtomen till Anorexi är: Att man väger för lite, bantar kraftigt, synliga revben insjunkna kinder och mage, förstoppning och ont i magen, kall och torr hud, psykiska problem som depression, ångest, tvångstankar och tvångshandlingar. Som tjej kan man även få utebliven mens vilket är ett vanligt tecken. 
Eftersom att man svälter sig själv och får för lite näring kan anorexi leda till många sjukdomar bland annat till leverskador. I värsta fall kan man dö av sjukdomen.
För att behandla anorexi behöver man professionell hjälp för man kan verkligen inte behandla det själv. Ju tidigare man söker hjälp desto lättare är det att hjälpa en, det kan ta runt ett år att bli av med sjukdomen. För att bli av med ätstörningen måste man börja äta alla viktiga måltider igen och kanske sitta med familjen och äta och bryta den onda cirkeln i livet. Samtidigt när man försöker gå tillbaka i de vanliga vanorna igen går man i psykterapi för att bearbeta självbilden, relationer, och annat. Fast om ätstörningen hållit på alldeles för länge så kan man bli inlagd på sjukhus för extra näring. 
Det är ganska svårt att förebygga sjukdomen eftersom att den smyger sig på och andra i ens närhet inte märker det direkt. Men för att minska risken är det bäst att prata med någon och prata om sin vikt och hur man känner och även få tips på andra lösningar istället för bantning.
Bulimi är också en ätstörning precis som anorexi, fast bulimi innebär att man äter jätte mycket mat och kan inte kontrollera sitt ätande. Sedan vill man göra sig av med all mat då man känner sig tjock och kräker ut den eller tar laxermedel. Bulimi är vanligast bland unga kvinnor, men pojkar och vuxna kan också få det. Media bidrar mycket till alla slags ätstörningar. Men ätstörningar  har oftast ett annat symtom också till exempel låg självkänsla. Även om man har bulimi brukar man börja banta först.
Symtomen till Bulimi är: Okontrollerat ätande, att man gör sig av med maten på ett eller annat sätt, man bantar kraftigt, motionerar kraftigt, får frätskador på tänderna, mag- och tarmproblem, oregelbunden eller utebliven mens, trötthet och som anorexi kan det bero på psykiska problem, depression, ångest och tvångstankar.
Följdsjukdomar till bulimi är många, men bland annat skador på tänderna på grund av alla kräkningar. 
För att behandla bulimi så är det bäst att söka upp en professionell hjälp så snabbt som möjligt. Man går i psykterapi eller grupp och pratar om sina problem och även sina matvanor sedan ändrar man på matvanorna så gott man kan. Ibland ingår också antidepressiva läkemedel i behandlingen.
Som med anorexin behöver man prata med någon när man börjar känna att man mår dåligt över sig själv och sin kropp. Man kan även prata med en läkare om man verkligen väger för mycket. Även behöver man strunta i median och lära sig att istället äta hälsosamt än att försöka gå ner snabbt och må dåligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar