fredag 10 oktober 2014

Spänningssökarna,sv/no

En bättre framtid med Thor torn 2000.84
Nu har vi svaret på den stora energifrågan. Hur ska vi få mer energi? Och detta ska ske på ett miljövänligt sätt. Thor torn, är svaret på vår fråga. Om miljön funkar, funkar människan.

Runt vårt jordklot exploderar det ett par hundra olika blixtar ur åskmolnen varje sekund, året runt och till ingen nytta för oss människor och våra behov, skriver Henry Gustafson i Nerikes allehanda. Där menar vi att man kan utnyttja energikällan genom att använda blixtrarna. I Världens Vetenskap kan man läsa om hur blixtar fungerar. En blixt bildas när ett molnområde har för mycket elektrisk spänning, positiv eller negativ. Spänningen ska vara tillräcklig hög för att bryta ned motståndet i luften som är runt omkring. Denna process sätts i gång av en laddning inuti molnet.

Så, vi vill framföra att man kan använda energin från åskan och blixtarna. Allt man behöver göra är att bygga ett torn gjort av metall och sedan ha det stående på  toppen av ett berg. Tornet ska fånga in blixtarnas partiklar och omvandla det till energi som sedan kan användas till allt möjligt i en bostad som tex diskmaskinen, lamporna osv. Alla kan använda Thor torn, företag som privat person.

Eftersom vi bara har en jord måste vi ta hand om den. Därför är såklart ideén miljövänlig. Tornet använder naturens resurser och lämnar naturen precis som den varit.

Folk tänker antagligen att det kan bli ganska dyrt men vi ser det på ett annat sätt. Om du använder energin från tornet kommer din omgivning bli trevligare och du får dubbelt så mycket energi på en och samma gång, till mindre kostnad än tidigare.

Nu kan ni även säga till era barn varje gång det åskar att det bara är positivt. Så gå in på hemsidan spänningssökarna.se och rösta för en bättre framtid.

Källförteckning:
Via artikelsök:  VÄRLDENS VETENSKAP 2011-03-22 Sida 10-11  -  Sektion: General

Via artikelsök: NERIKES ALLEHANDA 2011-06-29 Sida 29  -  Sektion: Åsikter  -  Del: 01 , Författare: Henry Gustafson Vintrosa

Resonemang kring mina källor:
Världens vetenskap är en väldigt känd tidning och de vet vad de talar om därför är det en väldigt trovärdig källa. Källan är 3 år gammal men det spelar ingen roll eftersom att blixtrar inte bildas på olika sätt varje år. Källan från Nerkies allehanda är egentligen en åsikt och därför är det inte fakta. Eftersom jag och Henry har samma tanke kan det vara bra att visa att många andra tycker att denna idé är en väldigt bra och genomtänkt idé. Vilket år texten var publicerad spelar inte i heller någon roll i detta läget eftersom tankarna kan vara den samma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar