söndag 25 november 2012

Måltiden, HKK

Måltid: Indiskaspett, potatismos och morötter
Hälsa: Jag och Emma tänkte på matcirklen och tallriks modellen. Vi fick med det mesta utom bröd, bär m.m. Morötterna tog vi för att det är tid för de, och de har mycket vitaminer. Köttet ger mycket protein. Och potatismosen har mycket kolhyderater.
Miljö: Morötterna valde vi för att de kommer här från Sverige och det är tid för de nu, så det blir inga långa transportsträckor.
Ekonomi: VI ville ha närproducerade grönsaker och svenskt kött.
Varför vi ville göra måltiden: Jag och Emma tänkte först göra enkla köttbullar men sedan tänkte vi att det hade varit roligare att göra något man aldrig hört talas om, och med det lite mer utmaning. Och potatismossen var vi sugna på att göra. Och morötter passade till.
Inköpslista:
Indiskaspetten: 2 msk ströbröd 3 msk vatten 1 msk riven eller finhackad lök 150 g köttfärs 2 msk uppvispat ägg = 1/2 ägg 2 krm salt 1 krm peppar 1 krm curry 2 krm riven ingefära eller 1 krm malen ingefära 1 vitlöksklyfta 1 tsk soja
Potatismos: 4-6 potatisar 1/2 - 1 dl mjölk 1 msk matfett salt peppar klippt persilija
Start-Slut: Vi satte på potatisen först för att vi visste att det skulle ta längst tid. Och medans den stod och kokade så fixade vi köttfärsen och alla ingredienser till det. Sedan lade vi köttfärsspetten i ugnen och vände på de när man skulle. Sedan var det bara att servera och börja äta.
Reflektion: Måltiden blev jätte god. Potatismossen blev perfekt och det blev spetten också utom att vi kunde hackat löken lite snyggare så det sett trevligare ut. Men annars blev det jätte bra. Det vi kunde gjort annorlunda var att fått igång potatisen fortare så vi blivit klara, men det var bara för att det gick trögt att få igång. Vi kunde förstås använt vatten kokaren.

4 kommentarer:

 1. väldigt mycket skrivet och bra bilder, jag har faktisk inget dåligt att säga eller något då borde tänka på till nästa gång och eftersom att det var jag som var med, BRA!

  SvaraRadera
 2. Det var väldigt bra arbete och bra ide att ha bilder på matrikeln.

  SvaraRadera
 3. HEJ BELLKON!
  Jätte bra text och enkel att läsa ;) men det var synd att du inte kunde dela texterna i stycken men den var iaf suverän!

  btw snygg bild ;)

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att du skrivit en bra text som är lätt att förstå och det är bra att du lagt in bilder på matcirkeln och tallriksmodellen.

  SvaraRadera